Kredittkortsvindel og ID-tyveri

Kredittkortsvindel og ID-tyveri

Kredittkortsvindel og ID-tyveri Kredittkortsvindel og ID-tyveri er et økende problem, særlig ved handel på nett og i utlandet. Ifølge politiet i Norge finnes det mange ulike svindlemetoder hvor målet er økonomisk vinning for svindlerne.

 

 

Disse kan i all hovedsak deles inn i to kategorier: Noen du har gitt tilgang på koder og personlige opplysninger, misbruker dine data og tar opp lån i ditt navn. Eller at en fremmed tilegner seg informasjonen selv og misbruker den.


Det første du må gjøre dersom du blir utsatt for svindel, er å melde fra til kortutsteder så raskt som mulig samt anmelde forholdet til politiet. Det finnes også ting du kan gjøre for å unngå at kredittkortsvindelen ender opp som en dyr erfaring.
 
Har du mistanke om ID-tyveri, ta kontakt med de selskapene hvor du kan legge inn kredittsperre. De mest brukte byråene er Bisnode, Lindorff (snart Intrum) og Experian. Legger du inn kredittsperre unngår du at kredittgivere kan innhente informasjon om deg via disse byråene. Om noen søker lån eller kredittkort i ditt navn, vil de da ikke bli innvilget.

 


Kredittkortsvindel er et økende problem

Kredittkortsvindel og ID-tyveri Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange nordmenn som ble utsatt for kredittkortsvindel på nett og i utlandet i 2018 eller 2019. Likevel viser tall fra forsikringsselskap og politiet at dette er et økende problem. Vi handler mer på nett enn tidligere, og svindlerne finner stadig nye metoder for å gjøre handelen til en trist affære. Politiet og forsikringsselskap kommer med stadig nye forholdsregler hva gjelder bruk av debet- og kredittkort på nett og i utlandet.

 

Når noe virker for godt til å være sant, er det lurt å være kritisk og dobbeltsjekke fakta og tilbudet og ikke gi fra seg kontaktinformasjon og data.


Blir du utsatt for svindel må du ta kontakt med banken snarest slik at kort og eventuelt BankID blir sperret. Når dette er gjort må du anmelde svindelen. Vet du hvem som har begått tyveriet, anbefales det at du dokumenterer dette etter beste evne. Ta gjerne kontakt med banken eller de som utstedte kortet som har blitt misbrukt, for å få bistand på dette punktet. De er her for å hjelpe deg, og vil kunne gi den veiledningen du har behov for. Det kan være lurt at du skaffer deg oversikt over alle steder kortet ditt er misbrukt, og tar kontakt med hver enkelt av disse kreditorene for å sørge for at de er klar over at du bestrider ansvar. Om kravene hverken blir betjent og eller bestridt, vil de kunne bli sendt til inkasso. At du har vært tidlig ute med å bestride at det er du som brukte kortet vil gjøre denne prosessen lettere.


 

Bruk kredittkort og unngå det verste

Bruk kredittkort fra 365Direkte og unngå det verste

En av disse forholdsreglene er å i størst mulig grad benytte et kredittkort når du handler på nett og i utlandet. 365Privat er et slikt kredittkort med svært gode betingelser, som minimerer risikoen dersom uhellet først skulle være ute. Grunnen til dette er at et kredittkort ikke er koblet opp mot din private konto, og du unngår på denne måten at svindlerne får tilgang til dine private resurser. Det viktigste er selvsagt alltid å utvise forsiktighet når du bruker kortet. Som et resultat av økende svindel blir det forståelig nok stadig flere forbrukere som er skeptiske til hvor og når de bruker kortene sine. 365Privat er en god løsning dersom du kvier deg for å bruke kortet i frykt for å bli svindlet.

 

 

Politiets beste tips

Politiets tips mot nettsvindel

I tillegg kan du oppsøke politiets nettsider for å lese deres 12 tips for å unngå å bli svindlet når du handler på nettet

Her uthever Politiet blant annet at du alltid bør ha oppdaterte anti-virusprogram og brannmur, og at du ikke skal trykke på linker du får tilsendt på e-post fra ukjente avsendere. De peker også på viktigheten av å være litt ekstra kritisk til nettsider med dårlig grammatikk. De fleste svindelnettsteder holder til i utlandet, og bruker programmer for å oversette nettsiden til Norsk. Dette fører til mange grammatiske feil, som gjør det lettere å avsløre useriøse aktører. De peker også på viktigheten av å bruke sunn fornuft.

 

Er et tilbud for godt til å være sant, så er det dessverre ofte tilfellet. Den viktigste huskeregelen er å handle i butikker du stoler på, eller kjente kjeder. Husk også at PIN-koder og passord er personlige, og at de aldri skal deles med andre (selv ikke i nære relasjoner).

 

Du bør aldri benytte samme PIN-kode på kredittkort og i nettbanken som du bruker andre steder. Bruk gjerne mer enn seks tegn som er minimumskravet til personlig passord for BankID, og helst en kombinasjon av bokstaver, tall og spesialtegn.

Vi anbefaler deg også å endre passord med gjeve mellomrom.

 

 

Ingen tips vil sikre deg helt, men alle monner drar


Unngå å bli svindlett på nett og på ferieBruk kredittkort fra 365Direkte og unngå det verste

Disse tipsene vil aldri gjøre deg helt trygg, men du minimerer risikoen for svindel betraktelig. De vil også gjøre en eventuell etterforskning enklere. Husk også å alltid ta vare på eller ta bilde av kvitteringer og andre kjøpsbevis. I vår tid er det som oftest mulig å få tilsendt kvittering på mail. Slik holder du enkelt oversikten og tar vare på kvitteringen for ettertiden dersom det skulle oppstå problemer.

 

Den tryggeste metoden er til syvende og sist å benytte seg av et kredittkort. Med 365Privat får du i tillegg en av markedets ledende drivstoffrabatter og tilgang på sparekonto fra med svært gunstig rente og månedlig kapitalisering.

 

Vi håper denne artikkelen ga deg noen gode tips til hvordan du kan unngå å bli svindlet når du handler på nett eller i utlandet.

 

Dersom du skulle ha noen spørsmål til vårt kredittkort, sparekontoen vår eller bare ønsker generelle tips om handel på nett og i utlandet kan du alltid ta kontakt med oss på telefon 987 00 365 eller via vårt kontaktskjema.



Vi er her for å hjelpe deg med sparingen!


 


få 365Privat  

 

 



Avklaringer og disclaimer

* Rabatt på totalt 90 øre en kombinasjon av Esso-rabatt på 34 øre og cashback på 3,65 %. Det vil si at en pumpepris på 15,34 kroner gir en cashback på 56 øre.

** 365Direkte er en enhet i Danske Bank

*** 365Privat er kredittkort som tilbys av 365Direkte

**** Turbospar er et spareprodukt som tilbys av 365Direkte